Zo schiet jij de perfecte LinkedIn-profielfoto

Tips en tricks!

Blog

28 januari 2021

Een close-up, een vakantie- of een paspoortfoto. Er komen op LinkedIn verschillende profielfoto’s voorbij. Een LinkedIn-profielfoto is de eerste indruk die jij achterlaat bij jouw netwerk. Het daarom van belang dat je profielfoto aanspreekt. Maar hoe maak en kies je de juiste profielfoto? Zijn er specifieke richtlijnen waar je je aan moet houden? Nee, hierin moeten we je teleurstellen. Er zijn helaas geen echte regels voor de ‘perfecte’ profielfoto. Toch helpen wij je graag verder met een aantal simpele tips.

What you see is what you get!

De perfecte foto bestaat niet. Die druk om dit ideale plaatje na te streven, moet jij jezelf dus vooral niet opleggen. Zonde van je tijd! Er worden regelmatig zakelijke tips gegeven waarbij gezegd wordt dat je je meest serieuze blik in de camera moet werpen. Ai! Vergeet deze ‘tips’ direct. Het gaat namelijk om wie je echt bent! Er zijn daarom geen standaard eisen waar jouw profielfoto aan moet voldoen, dit verschilt per functie én persoonlijkheid.

Werk jij bijvoorbeeld met kinderen? Dan biedt een serieuze blik op jouw profielfoto zeker geen meerwaarde. In tegendeel, het laat waarschijnlijk niet zien wie jij bent en die serieuze uitstraling ondersteunt ook jouw zorgzame beroep niet. Gelukkig zijn er wel andere tips en tricks om jouw sterkste profielfoto te realiseren.

Tips en tricks

Misschien zijn deze tips en tricks voor jou volkomen logisch, maar toch zien we dat er regelmatig fouten gemaakt worden. Dus een beetje herhaling kan nooit kwaad!

  1. Wees toegankelijk en wees jezelf

Het is belangrijk dat je een foto kiest die uitstraalt wie jij bent. Mensen willen namelijk graag zien met wie ze te maken hebben, the real you dus. Neem tijdens het maken van een foto een gezichtsdrukking aan waar mensen jou aan herkennen. Ben jij die vrolijke snuiter die elke dag met een grote glimlach op kantoor verschijnt? Laat die lach vooral zien! Of ben jij superzelfverzekerd en herkennen mensen jou juist aan die blik? Laat die lach dan achterwege. Maar, zorg er wel voor dat je een toegankelijke houding aanneemt. Een serieuze blik en handen over elkaar kan een arrogante eerste indruk opwekken. Dat wil je niet!  Kleine tip: vraag je nabije omgeving wat ze van jouw foto vinden. Herkennen zij jou erin? Dan weet je dat je goed zit!

  1. Zorg voor de juiste compositie

De compositie is de manier waarop een foto gemaakt wordt. Omdat de foto op LinkedIn klein uitgelicht wordt, is het van belang om hiervoor een medium close-up foto te gebruiken. Een medium close-up foto bevat een kader waarbij de foto net iets van onder je schouders tot iets boven je hoofd geschoten is. Gebruik dus geen foto waarop jouw hele lichaam zichtbaar is, want jouw netwerk en nieuwe connecties hebben op die manier geen idee met wie ze te maken hebben.

  1. Gebruik het juiste licht

Een goede profielfoto, die spreekt. Dat wordt lastig als jouw foto in een donkere omgeving genomen is. Wil je zelf een foto maken in plaats van een fotograaf inschakelen? Zorg er dan voor dat je een foto in het licht maakt. Wil je fotograferen met jouw mobiele telefoon? Dan is fotograferen tegen het licht in een echte no-go.

  1. Leg de focus op je ogen

“De ogen zijn de spiegels van de ziel.” Dit gezegde komt je waarschijnlijk wel bekend voor. We benoemen het dan ook niet geheel zonder reden. Er is namelijk daadwerkelijk gebleken dat mensen het fijn vinden om goed in andermans ogen te kijken. Het is een bepaalde vorm van toegankelijkheid. Zorg er daarom voor dat jouw ogen altijd goed zichtbaar zijn op je LinkedIn-profielfoto. Zolang je tijdens het maken van de foto tip 2 en 3 opvolgt, moet dit vast en zeker goedkomen.

  1. Gebruik geen heftige filters

Het spreekt eigenlijk al voor zich, maar kleurrijke filters en Photoshop zijn een echte no-go voor jouw zakelijke profielfoto. Filters kunnen superleuk zijn voor jouw andere social mediakanalen, maar niet voor LinkedIn. Pas de kleuren en jouw gezicht zo min mogelijk aan, want zo blijft de ‘echte’ jij het best zichtbaar.

Succes! Wil je toch nog een paar extra tips? Of brand jij je vingers er niet aan en huur je liever een fotograaf in? Neem gerust contact met ons op. De specialisten van Wemessage Academy helpen je in beide gevallen graag verder!

get in touch with us

Neem contact op met Germain

    * Required fields

    Ik ga akkoord met de Privacy voorwaarden *